fbpx
HSP test Fatima Gargouri

Doe een HSP test

Ben jij snel emotioneel? Kan je niet goed tegen fel licht of harde geluiden? Voel jij je vaak anders dan anderen? En hou je er niet van om je in grote groepen te bevinden? Dan ben je waarschijnlijk een hoog sensitief persoon (HSP).

Een groot gedeelte van de bevolking is hoogsensitief. Namelijk wel 15 tot 20%! Hoewel men vaak neerkijkt op hoogsensitiviteit is het juist een hele bijzondere gave! Je moet alleen leren hoe je je er het beste mee omgaat. Wil je weten of jij een HSP bent? Met deze korte HSP test kan je ontdekken of je een HSP bent.

Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacyverklaring.

Doe de HSP test

De Noord-Amerikaanse psycholoog Elaine Aaron is de eerste die over HSP heeft geschreven. Zij heeft ook deze zelftest opgesteld. Ben jij benieuwd of je hoogsensitief bent? Dan kan je er met deze korte test achter komen. Beantwoord de onderstaande vragen met “Ja” of “Nee” en noteer de antwoorden.

Veel HSP hebben in hun leven aanpassingen gemaakt waardoor ze beter omgaan met moeilijke situaties. Bedenk je daarom ook goed of een punt op jou van toepassing was, maar niet meer is omdat je een manier hebt gevonden om ermee om te gaan. Beantwoord de vraag dan ook met “Ja”.

DE HSP TEST

 1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
 2. Ik word beïnvloed door stemmingen van anderen.
 3. Ik ben erg gevoelig voor pijn.
 4. Tijdens drukke dagen merk ik dat ik behoefte heb om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
 5. Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne.
 6. Ik raak gemakkelijk overweldigd door dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde sirenes.
 7. Ik heb een rijke innerlijke belevingswereld.
 8. Ik voel mij niet op mijn gemak bij harde geluiden.
 9. Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek.
 10. Ik wil dingen volgens mijn geweten doen.
 11. Ik schrik makkelijk.
 12. Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
 13. Ik raak geïrriteerd als mensen proberen me te veel dingen tegelijk te laten doen.
 14. Ik doe erg mijn best te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
 15. Ik kijk uit principe niet naar gewelddadige films of tv-shows.
 16. Ik voel me ongemakkelijk als er om mij heen veel gebeurt.
 17. Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk.
 18. Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en ik geniet daar ook van.
 19. Het vermijden van situaties die me van streek maken heeft bij mij een hoge prioriteit.
 20. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.
 21. Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen.
 22. Als ik erge honger heb heeft dat sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
 23. Als ik met iemand moet concurreren of als ik op mijn vingers word gekeken, word ik zo nerveus dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.

De evaluatie van de HSP test

0-7 punten

Je bent waarschijnlijk geen HSP. Hoewel dat nooit met zekerheid te zeggen is, dus wanneer je twijfelt dan is het goed om tips voor HSP te lezen en uit te voeren. Het kan je alsnog erg helpen! Ook als slechts twee punten zijn waarop je met “Ja” hebt geantwoord, maar die wel heel erg op jou van toepassing zijn kan het zijn dat je wel hoogsensitief bent.

8-14 punten

Je bent zeker een gevoelig persoon. Dat is goed om te weten voor jezelf en daar kan je ook kracht uithalen. Het is namelijk een eigenschap die je op allerlei manieren ook positief kan gebruiken. Maar je bent niet hoogsensitief. Je ervaart waarschijnlijk minder problemen met de gevoeligheid dat hoogsensitieve personen.

15-23 punten

Je bent heel waarschijnlijk hoogsensitief (HSP). Je bent erg gevoelig en dat merk je op allerlei vlakken. Misschien ben je altijd al op zoek geweest naar een uitleg, wat maakt jou anders? Dan is het vast fijn om een antwoord gevonden te hebben. Maar wat nu? Nu is het goed om de hoogsensitiviteit te omarmen. Leer erover, erken dat je een HSP bent en lees over hoe je hier goed mee om kan gaan. Maak het in plaats van een probleem juist een sterke kracht!

Some say I’m too sensitive but truth is I feel too much. Every word and every action goes straight to my heart.

Meer weten?

Wil je meer weten over hooggevoeligheid? Lees dan hier wat HSP precies is. Ik biedt ook coaching voor HSP. Zo maak je van HSP jouw kracht! Lees hier meer over HSP coaching.

Heb je interesse in coaching? Of heb je een vraag of een opmerking? Neem dan contact met mij op middels contactformulier of bel met nummer 06-14 52 86 12.