Wat is een mindset?

Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. We hebben per persoon veel verschillende overtuigingen. Zo hebben we bijvoorbeeld een of meerdere overtuigingen over succes, over zelfliefde, over geluk en over falen. Bij een mindset gaat het om hoe je denkt, het is een gedachtepatroon waar je dagelijks tegenaan loopt. Zo kan jij bijvoorbeeld een negatieve overtuiging hebben op het gebied van zelfliefde. Dan ben je ervan overtuigd dat je niets waard bent en anderen altijd beter zijn dan jij. Zo’n negatieve mindset maakt je leven moeilijker en zal je dagelijkse denken blijven beïnvloeden. Het is gelukkig mogelijk om jouw negatieve mindset te veranderen in een positieve mindset. Wil jij jouw mindset veranderen? Daar help ik je graag bij.

De statische mindset en de groei-mindset

  • Volgens de psychologe Carol Dweck hebben mensen een groei-mindset of een statische mindset. Bij een statische mindset ben je ervan overtuigd dat jouw prestaties een resultaat zijn van jouw aangeboren en onveranderbare talenten en intelligentie. Als iets te moeilijk voor je is geef je al snel op. Met een groei-mindset ben je ervan overtuigd dat je altijd kan blijven leren en je jezelf altijd kan blijven verbeteren. Ook ben je ervan overtuigd dat inspanning normaal is en dat je hier alleen maar meer van leert.

    Heb jij het idee dat je een statische mindset hebt? Dan ben je vast tegen moeilijkheden aangelopen. Zo voelen mensen met een statische mindset zich ongelukkig als iets niets lukt, want dat betekent dat ze niet goed genoeg zijn. Terwijl mensen met een groei-mindset juist een nieuw doel zien en meer willen leren. Wij kunnen er samen aan werken om jouw mindset te veranderen.

Veel soorten mindsets

Naast de twee verschillende mindsets die de psychologe Carol Dweck heeft benoemd zijn er ook andere mindsets, of overtuigingen, die jezelf in de weg kunnen zitten. Zo kan je bijvoorbeeld een faalangst mindset hebben waardoor je denkt dat je dat je het altijd verkeerd zal doen. Of je kunt een negatieve succes mindset hebben waardoor je geen motivatie meer hebt om naar je werk te gaan. Tijdens mijn coaching sessies gaan we na wat jouw mindset precies is en hoe je deze kunt veranderen zodat je positiever in het leven staat.

De gevolgen van een negatieve mindset

Als jij een of meerdere negatieve mindsets in je hoofd hebt zitten maak je het jezelf erg moeilijk. Zo kan je de overtuiging hebben dat je niet goed genoeg bent, dat je zult falen of dat jouw werk geen waarde heeft. Zo’n negatieve overtuiging zal je alleen maar tegenwerken. Hierdoor kan je in een negatieve spiraal terechtkomen.

Mindset veranderen

Je mindset veranderen kan een groot verschil maken. Samen kunnen we makkelijk omschakelen naar een positieve mindset. Met een positieve mindset zal je niet bang zijn om fouten te maken, willen leren, meer motivatie hebben en minder onzeker zijn. Dit is heel waardevol. Het zal jou een gelukkiger mens maken. Het maakt je leven makkelijker en aangenamer.