fbpx

Wat is hooggevoeligheid?

Wat is hooggevoeligheid, oftewel HSP, en hoe ga je ermee om? HSP staat voor High Sensitive Person. In Nederland noemen we het ook wel hooggevoelig of hoogsensitief persoon. Hoogsensitieve personen hebben last van een overdaad aan prikkels, omdat zij onder andere geluiden, geuren, spanningen, sferen, kleuren, gesprekken als zeer intens kunnen ervaren. En dat leidt ertoe dat zij geestelijk en lichamelijk overbelast kunnen raken. Maar, wat houdt het verder in? En… hoe ga je om met hooggevoeligheid in je dagelijkse leven? 

Fatima Gargouri | Wat is hooggevoeligheid?
Uiteraard behandel ik jouw persoonlijke gegevens vertrouwelijk. Ik verwijs je hiervoor naar de Privacyverklaring.

Eén op de vijf mensen is hooggevoelig

De Amerikaanse psycholoog Elaine Aron heeft de theorie over hooggevoeligheid vastgesteld. Pakweg één op de vijf mensen is hooggevoelig. Elaine Aron noemt het geen ziekte, maar eerder een karaktereigenschap die iemand bezit. Zij definieert het als volgt: “Hoogsensitieve personen zijn mensen die zijn geboren met de neiging veel dingen op te merken in hun omgeving en diep te reflecteren alvorens te handelen, in vergelijking met degenen die minder opmerken en snel en impulsief handelen”. 

Fatima Gargouri | Wat is hooggevoeligheid?

Ben jij een HSP?

Heb je hier mee te maken? Of weet je juist niet wat er met je aan de hand is? Of negeer je al jaren de signalen? Het laatste is gevaarlijk. Het negeren van hooggevoeligheid kan leiden tot onder andere vermoeidheidsklachten, overspannenheid en zelfs een burn-out.

Er zijn diverse kenmerken die horen bij hooggevoeligheid. Echter, niet iedere HSP is hetzelfde. De ene persoon kan andere kenmerken hebben dan de andere persoon. Het wil niet zeggen dat als je HSP bent je alle onderstaande kenmerken moet hebben. Ben je hooggevoelig? Dan hebt je onder andere een uitgesproken oog voor details. Verder zijn je zintuigen doorgaans sterk; geluiden klinken snel hard, je reageert intens op lichamelijke pijn, hebt gauw last van huidirritaties door bijvoorbeeld kledinglabeltjes, je ogen zijn zeer gevoelig en je geur- en smaakontwikkeling is groot.

Intense stemmingen en emoties

Als HSP voel je stemmingen en emoties supersnel aan. Heb je als HSP na een sociale kletsmiddag, waarin van alles wordt besproken, tijd nodig om bij te komen? Om alles wat bij je binnen is gekomen te laten bezinken? Zo ja, dan ben je misschien niet alleen moe geworden van de dingen die zijn besproken, maar ook van alles wat je bij een ander voelt dat niet wordt uitgesproken. Hooggevoelige mensen pikken meer op dan alleen de woorden die worden gezegd. Ze pikken emoties en energieën op die rondom een persoon voelbaar zijn of energieën die worden uitgestraald door ruimtes en omgevingen. En hier kan je zeker moe van worden. Vooral wanneer het negatieve emoties en energieën zijn.

Fatima Gargouri | Wat is HSP?

Vermijd de drukte

Ik spreek veel HSP-ers die het winkelen in weekenden en koopavonden het liefst vermijden, omdat het dan te druk is. Lange rijen voor de kleedkamers en kassa’s en onwijs veel mensen op straat. Hetzelfde geldt voor andere drukke plekken zoals concerten, de kermis, pretparken, bioscopen etcetera. Dit zijn typische uitstapjes waar veel mensen bij elkaar komen. Hooggevoelige mensen vermijden deze drukke plekken liever.

Fatima Gargouri | Wat is hooggevoeligheid?

Specifieke mentale HSP-kenmerken 

Specifieke HSP-kenmerken op mentaal vlak zijn: je bent een snelle leerling, je bent zeer fantasierijk en creatief. Je hebt een scherpzinnig gevoel voor humor en stelt veel en diepzinnige vragen. Maar je hebt moeite met structuren, een hekel aan oefenen en kijk je eerst de kat uit de boom voordat je iets doet. Tot slot presteer je het best als anderen niet op je vingers kijken. Wat veel HSP ook doen is graag nadenken over levensvragen en HSP’ers houden van stilte, rust en de natuur.

Natuurlijk is dit maar een greep uit de kenmerken die duiden op hooggevoeligheid. Maar, herken je jezelf hierin? Wil je hulp? Praat dan een keer met een deskundige. Die kan je helpen meer rust en balans in je leven te ervaren. Wil jij meer weten over hooggevoeligheid? Laat dan hieronder een reactie achter.

Contact Met Fatima Opnemen

Heb je interesse in coaching?  Of heb je een vraag of een opmerking?

Neem dan contact met mij op middels contactformulier of bel met nummer 06-14 52 86 12.