Zelfliefde als basis

Herken je het gevoel van onzekerheid? Het toch niet durven doen of zeggen? Komt het vaak voor dat je iets eigenlijk graag zou willen doen, maar dat je het niet doet omdat je denkt dat je er niet goed genoeg voor bent? Natuurlijk weet jij ergens heel goed dat je het wel kan en dat er niks vervelends gaat gebeuren. Maar toch doe je het niet. Dit heeft naar mijn mening te maken met zelfliefde.

Maar waarom voelen we ons dan op zulke momenten zo klein en machteloos? Waarom denken we dat we het niet kunnen of niet mogen doen? Het kan dat je je schuldig voelt als je voor jezelf bezig bent. Je kunt denken dat je je tijd en energie beter aan je kinderen, partners of collega’s kan geven. Dit heeft allemaal te maken met onze conditionering. We worden als het ware gevormd door onze omgeving.

In je kracht staan

Als je denkt aan iemand die in zijn/haar kracht staat dan denk je snel aan iemand die:

  • Voor zichzelf durft op te komen
  • Mentaal heel sterk is
  • Zichzelf heel goed kent
  • Zelfverzekerd is

Zodra jij beseft dat ook jij al deze eigenschappen allemaal al in je zitten dan zal jij ook meer in je kracht staan. Dit begint naar mijn mening met zelfliefde. Probeer daarom meer van jezelf te houden.

Maar hoe breng je zelfliefde in praktijk?

Zelfliefde is met liefde:

Alleen dan zal je beseffen dat jij in jouw kracht mag staan. Alle eigenschappen zitten al in je. Het enige wat nodig is, is deze activeren. Nog een heerlijk voordeel van meer zelfliefde is dat jij meer begrip voor jouw omgeving zal krijgen. Je zal anderen beter van dienst kunnen zijn en ze sneller en vaker kunnen helpen. Dat klinkt toch als een win-win situatie?

Nog steeds een schuldgevoel over zelfliefde?

Als jij niet eerst jezelf lief hebt en jouw liefde wel aan anderen geeft, dan maak je anderen een dief van jouw liefde zonder dat ze zich hier bewust van zijn. Je zal anderen verantwoordelijk maken voor jouw geluk. Waarna je kan gaan denken dat je alles hebt gegeven, al je tijd, energie en liefde. Hier verwacht je dan wat voor terug. Wanneer je dit niet krijgt dan zal dat moeilijk zijn.

Liefde is onvoorwaardelijk geven. Zonder iets terug te verwachten. Zodra we iets terug verwachten is het een ruil en geen liefde meer.

In je kracht staan begint ECHT met zelfliefde.

Warme groet,

Fatima,